Gizartea -
Hondakin-uren analisia
"Euskadiko txorrotako ura oso kalitate onekoa da, botilakoa baino hobea"
EHUko ikerketen arabera, Euskadiko hornidura publikoko edateko uraren kalitatea "oso ona" da. Hondakin-uren analisiek agerian jarri dute, ordea, asteburutan droga-kontsumo handiak izaten direla gurean, eta elikagaien bilgarrietatik datozen plastikoak irensten ditugula.
EFE | EITB MEDIA
Hondakin-uren inguruan EHUk egindako ikerketen arabera, Euskadiko hornidura publikoko edateko uraren kalitatea "oso ona" da, Nestor Etxebarria EHUko Kimika Analitikoaren katedradunaren hitzetan.
Ur-txorrotaren eta ur-botilaren artean, "duda izpirik gabe", lehenengoa aukeratuko zuela azpimarratu du Etxebarriak EFEri eskainitako elkarrizketan. "Euskadiko ur-txorrota kalitatezkoa da, ur-botilarena baino hobea", nabarmendu du Plentziako Itsas Estazioan.
Hondakin-urak zientifikoki aztertu ohi dira, edateko ur bihurtu aurretik, gizartearentzako baliagarri diren hainbat gauza ezagutu daitekeelako. Esaterako, covid-19ko pandemia bitartean hondakin-urei egindako "monitorizazioari esker, gaitzaren latentzia ezagutu ahal izaten genuen".
Droga eta plastikoen kontsumoak
EHUk hiru urte daramatza helburu epidemiologikoekin hondakin-uren analisia egiteko Estatu mailako ikerketa batean parte hartzen. Espainiar Estatuko probintzia-hiriburu gehienetako araztaile nagusietako hondakin-urak aztertu dira tabako, alkohol eta legez kanpoko droga kontsumoak antzemateko. Izan ere, "hartzen dugunaren irudi osoa" eskaintzen dute analisi horiek.
Etxebarriak azaldu duenez, Bilboko Ur Patzuergoko Galindoko instalazioetan hartutako laginen arabera, kokaina eta metanfetamina bezalako droga-kontsumo handiagoak atzeman dituzte larunbateetan eta igandeetan, bereziki metanfetaminari dagokionez, Estatuko beste zonaldeekin konparatuta, aldea handia izanda.
Hondakin-urek agerian utzi dute ere "egun etengabe plastikoen eraginpean" gaudela. Ikertzaileek "plastiko bihurtuta, gure organismora igaro diren metabolitoak aztertu dituzte, eta horiek aurkitu dituzte pixan, hondakin-uretan eta araztailean".
Plastiko horiek batez ere elikagaien bilgarrietatik datoz. "Transferentzia bat izaten da bilgarritik jakira, eta hortik gure organismora", azaldu du Etxeberriak.