Gizartea -
Mikrobiologoa
Begoña Diez: "Zentzuzkoa litzateke ostalaritzak Gabonetara arte itxita jarraitzea"
EHUko Medikuntza Fakultateko Mikrobiologia irakasleak adierazi duenez, "urtebete igaro arte" ezingo da jakin noiz iritsiko den normaltasuna.
Euskadi Irratia | Erredakzioa
Azken egunotan kasu positiboen beherakada nabarmena gertatzen ari da Euskadiko datuetan. Hobekuntza hori ostalaritzak ixteko agindua eman eta aste batzuetara edo etxeratze-agindua zabaldu eta gero gertatu da, besteak beste.
Radio Euskadiko "Boulevard Informativo" saioan Gabonetan izango dugun egoera aztertu dute. Jokabide txar bat "benetan larria izan daiteke, zifra oso altuetan mugitzen ari garelako", azaldu du Begoña Diez EHUko Medikuntza Fakultateko mikrobiologia irakasleak.
100.000 biztanleko 60 kasu izatea erabaki du lehendakariak. Atzo 604koa zen. Zifra horiek lortzea posible ote den galdetuta, Begoña Diezek Alemaniaren kasua jarri du adibide gisa: "Kasuen jaitsiera goi-lautada bihurtu da, eta neurri murriztaileagoak jarriko dituzte". Beraz, "15 egun edo 3 aste itxaron behar dira maldak jaisten jarraitzen duen edo egonkortu den ikusteko, eta neurri berrietara jo behar dugu".
Eguberrietan 6 lagunek egingo dituzten bileretan, Begoña Diezek azpimarratu du "neurriak har ditzakegula etxe barruan", hala nola "aireztapena egotea, lekurik handienean biltzea distantzia egon dadin eta Gabon kantak abesteari uko egitea".
Nafarroan terrazak berriro irekitzeari eta adinekoen egoitzetara bisitatzeari dagokionez, mikrobiologiako irakasleari ez zaio zuhurra iruditzen, "ahaztu egiten dugu ospitale-munduaren errealitatea". Bere ustez, "zentzuzkoa izango litzateke ostalaritza Gabonetara arte itxita jarraitzea".
Herritarrek txertoekiko duten mesfidantza dela eta, ulergarritzat jo du, baina "pandemiari aurre egiteko irtenbiderik onena dela" adierazi du.
Normaltasunera noiz itzuliko garen jakiteko "urtebete" itxaron behar dela gaineratu du.