Munduko Txapelketa

QATAR 2022

Argentina, munduko txapelketako lehen finalista Kroaziari irabazita (3-0)

AGENTZIAK | EITB MEDIA

Amerikako Kopako txapeldunak munduko finalera itzuliko dira Messi eta Alvarezen eskutik, batez ere, Manchester Cityko aurrelari gazteari esker; izan ere, penaltia eragin zuen, eta beste bi golak sartu zituen.

• Messi eta Alvarez

Messi eta Alvarez, final-laurdenetako partidako protagonistak. Argazkia: EFE

Argentinak Qatar 2022ko final handirako lehen txartela lortu zuen astearte honetan Kroaziari 3-0 irabazi ondoren Lusail Estadioan, Leo Messi eta Julian Alvarezi esker. Lionel Scalonik zuzendutako mutilek hasieratik amaiera arte menderatu zuten partida.

Bi selekzioak lehen minututik euren gaitasuna erakusteko gogoz irten ziren zelaira. Horrela, Luka Modricek eta Mateo Kovacicek osatutako bikoteak norgehiagokako gidaritza bereganatzea lortu bazuen ere, Argentina izan zen lehenengo kolpea jo zuena. Livakovicek Julian Alvarez lurrera bota zuen area barruan, eta Daniele Orsatok hamaika metroak seinalatu zituen. Messik ez zuen huts egin, eta Munduko Txapelketetan hamaikagarren gola sartu zuen, Gabriel Batistuta gaindituz.

Hala ere, Argentina ez zen lortutako errentarekin konformatu eta erasora itzuli zen, indarra galtzen ari zela zirudien defentsa kroaziarraren bila. Horrela, Julian Alvarezek Zlatko Dalicen mutilek gaizki ateratako korner bat baliatu zuen kontraerasoa hasteko, eta, zelaia zeharkatu ondoren, Livakovic gainditu zuen. Munduko txapeldunordearen minutu beldurgarriak izan ziren, eta etekina ateratzen jakin zuen Argentinak, markagailuan aldea zabaltzeko.

Txuri-urdinek abantaila handitu ahal izan zuten aldageletara joan aurretik, baina atezain kroaziarraren esku-hartze bikain batek Mac Allisterren burukada hiru zutoinen artean sartzea eragotzi zuen. Jota zegoen selekzio baten aurka jokatzeko sentsazioarekin Argentinak bere jokoa irauli zuen aurkariaren zelaian, baina Kroaziak atsedenaldira bizirik iristea lortu zuen.

Baina aldageletatik igaro ondoren, bide beretik jarraitu zuen partidak, Argentinako selekzio oso bertikal batekin, atzeratuago egon arren, bigarren zatiko lehen aukera ere bere egin zuen. Enzo Fernandez eta Messi area barruan elkartu ziren, baina 10ak bere ezkerkada Kroaziako atezainaren eskuetara bidali zuen. Scalonik zuzendutako mutilek, markagailuko abantaila gorabehera, ez zuten pilota utzi, eta euren errenta handitzeko saiakeran jarraitu zuten.

Bere ahaleginaren ondorioz, Amerika Kopako txapeldunak golaren saria aurkitu zuen berriro, eta norgehiagoka erabakita geratu zen oraindik 20 minutu falta zirenean. Julian Alvarezek berriro ikusi zuen atea, Messiren jokaldi bikain baten ondoren. Hondoko marran bere defendatzaileari iskin egin eta gero, atzera pasea egin zuen, Alvarezek soilik bultza zezan baloia.

Hortik aurrera, Lusaileko harmailetako festa zelaira lekualdatu zela zirudien, non argentinarrek, finalerako txartela lortuta, nahi bezala menderatu zituzten partidako azken uneak. Kroaziarrek ia oposiziorik egin gabe, Dalicen taldeak amaiera eman zion Mundialeko abentura bikainari.

3 - Argentina: Emiliano Martinez; Molina (Foyth, 86. min.), Romero, Otamendi, Tagliafico; De Paul (Palacios, 74. min.), Paretak (Lisandro Martinez, 62. min.), Enzo Fernandez, Mac Allister (Correa, 86. min.); Messi, Julian Alvarez (Dybala, 74. min.).

0 - Kroazia: Livakovic; Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa (Orsic, 46. min.); Brozovic (Petkovic, 50. min.), Kovacic; Pasalic (Vlasic, 46. min.), Modric (Majer, 81. min.), Perisic; Kramaric.

Golak: 1-0, 34. min: Messi, penaltiz. 2-0, 39. min: Julian Alvarez. 3-0 69. min: Julian Alvarez.

Epailea: Daniele Orsato (Italia). Txartel horiak atera dizkie Livakovic (32. min.) eta Kovavic (32. min.) kroaziarrei. Romero (69. min.) eta Otamendi (m. 71) argentinarrei. Txartel gorria atera dio Mario Mandzukic Kroaziako talde teknikoko kideari 34. minutuan.

27 Zuzenean 14:00 - 16:30 TXIRRINDULARITZA | Romandiako Tourra (4. etapa)
    27 17:15 - 20:00 PILOTA | Buruz Buruko Txapelketa: Dario vs Laso