18:06

Txirrindularitza

Munduko Txapelketa

Mathieu van der Poelek irabazi du Glasgowko Munduko Txapelketa, erakustaldia eginda

Txirrindulari herbeheretarrak lehen aldiz eskuratu du garaipena errepideko Munduko Txapelketan, eta ortzadar maillota jantziko du hurrengo hamabi hilabeteetan. Wout van Aert belgikarra izan da bigarren, eta zilarrezko domina lortu du, eta Tadej Pogacar esloveniarrak erdietsi du brontzezko domina.

• Van Aert, Van der Poel eta Pogacar, alegia, bigarrena, irabazlea eta hirugarrena. Argazkia: EFE.

Mathieu van der Poel txirrindulari herbeheretarrak irabazi du, igandean, 2023ko Errepideko Munduko Txirrindularitza Txapelketa, Glasgown (Eskozia), lasterketan erakustaldia eginda; izan ere, bakarka helmugaratu da Van der Poel, eta minutu eta erditik gorako aldea atera die helmugaratu diren hurrengo ziklistei. Wout van Aert belgikarra izan da bigarren (zilarrezko domina), eta Tadej Pogacar esloveniarra sartu da hirugarren (brontzezko domina). Pogacarrek Mads Pedersen danimarkarra menderatu du hirugarren posturako esprintean. Horrenbestez, Van der Poelek lehen aldiz lortu du errepideko munduko txapelduna nabarmentzen duen ortzadar maillota.

Van der Poelek (28 urte) aurreneko aldiz bereganatu du urrezko domina Errepideko Munduko Txapelketan, baina, igandean lortutakoa zenbatuta, sei aldiz eskuratu du lehen postua Munduko Txapelketa batean, ziklo-krosekoa bost aldiz irabazi baitu. Otsailean, Hoogergeiden, ziklo-kroseko Munduko Txapelketan, Van der Poel eta Van Aert helmugaratu ziren, ordena horretan, aurreneko bi tokietan, baita 2015ean, 2019an eta 2021ean ere. 1985ean irabazi zuen azkenengoz Herbehereetako gizonezko txirrindulari batek Errepideko Munduko Txapelketa: Joop Zoetemelk mitikoa izan zen, eta Italiako Giavera del Montellon erdietsi zuen garaipen hura.

Van der Poelek Glasgown lortutako garaipena ikusgarria izan da, gogoan izateko modukoa. Amaierarako 22 kilometro geratzen zirela jo du erasoa; Alberto Bettiol italiarra zebilen ihes eginda pixka bat lehenago, eta herbeheretarrak Van Aert, Pogacar eta Pedersen utzi ditu atzean, baita Bettiol bera ere. 22 kilometro horietan, 1:37ko aldea atera dio Van Aerti; Pogacar eta Pedersen, berriz, 1:45era helmugaratu dira. Aurretik, helmugarako 16 kilometro falta zituztenean, Van der Poel erori egin da bihurgune batean; herbeheretarra, baina, segituan igo da berriro bizikletan, gogor jo du aurrera, eta ez die inolako aukerarik eman atzetik zituen aurkariei. Munduko txapeldun berriak Remco Evenepoel belgikarra ordezkatuko du tropelean ortzadar elastikoarekin.

Van der Poel, helmugaratzean. Argazkia: EFE.

Kirol arlotik kanpoko gertaera bat ere izan da lasterketan, Van der Poel nagusitu aurretik; izan ere, 40 bat minutuz eten dute proba, manifestari batzuen protesta dela eta. Helmugarako 190 kilometro falta zirenean, ordurako 80 bat eginda zituztenean, hainbat lagunek euren burua itsasi egin dute, itsasgarria erabiliz, errepidean, Carron Valley inguruan.

Eskoziako Poliziak ordubete baino gutxiago behar izan du errepidea husteko, eta bost lagun atxilotu ditu. This is Rigged ingurumen taldeak aldarrikatu du ekintza. INEOS petrolio enpresaren aurkakoa izan da protesta; INEOSek UCI WorldTour mailako talde bat babesten du, eta, besteak beste, Omar Fraile eta Jonathan Castroviejo dabiltza talde horretan. Tropelak irteera neutralizatua egin du, lasterketa berriro abiatzeko.

Etenaldi hori izan baino lehen, hamar bat txirrindulari zebiltzan ihes eginda. Lasterketa berriro abiatu denean, ordea, erritmoa bizitu egin da, eta hainbat ziklista ahalegindu dira aurrera egiten, Evenepoel, Van der Poel bera eta Neilson Powless estatubatuarra, tartean.

Jonathan Narvaez ekuadortarra helmugarako 42 kilometro falta zirenean erori eta gero, lau txirrindulari geratu dira buruan, eta Van der Poelek eskuratu du sari nagusia azkenean, helmugarako 20 kilometro pasatxo falta zirenean eraso jo eta aurrera eginda.

Errepideko Munduko Txapelketan parte hartu duten Euskal Herriko txirrindulariei erreparatuta, Alex Aranburu izan da onena; Ezkio-Itsasoko ziklista 19. postuan helmugaratu da, 08:30era, eta emaitza ona lortu du. Ion Izagirrek eta Xabier Mikel Azparrenek ezin izan dute lasterketa amaitu.